Ny udestue

Læs vores gode råd og få vejledning, når du skal have en ny udestue

Kunne du tænke dig en udestue?

Overvejer du en udestue til dit hjem, er det en god ide at fundere over, hvad udestuen skal bruges til?

Er det:

 • Et rum til børnene?
 • Et Samlingspunkt for familien?
 • Et sted man går hen for at få lidt ro?
 • Eller måske et orangeri med masser af planter?

Hvis du er klar over, hvad den skal bruges til, ender udestuen ikke som et slags opbevaringsrum.

Hvilken udestue passer bedst til mit hjem?

Det er vigtigt, at den udestue du får, passer til dine ønsker, og er en forlængelse af dit hus’ nuværende udseende. Placeringen af udestuen spiller en afgørende rolle på en række parametre.

 • Den udsigt du får fra udestuen.
 • Hvor meget sollys den får.
 • Hvordan den ligger i forhold til haven.

Hvis din nye udestue bliver placeret korrekt, kan du godt regne med at forlænge dine ”sommeraftener” med et par måneder. Hvis du overvejer en udestue, som er opvarmet, kan du skabe forbindelse mellem dit hus og udestuen og gøre det til en slags forlængelse.

Før i tiden, bar en del udestuer præg af at ligne små skure. Det er der blevet lavet om på de seneste år, hvor udestuerne laves af mere varige konstruktioner og materialer. Når du skal i gang med processen, bør du tage kontakt til en professionel og invitere vedkommende på besøg. Der kan I tale alle aspekterne igennem. På den måde sikrer du dig, at din nye udestue passer sammen med dit hjem..

Når du skal vælge materialer, er der nogle ting du skal være opmærksom på.

 • Trækonstruktioner må ikke røre jorden.
 • Hvis du overvejer glastag, skal du være opmærksom på evt. overophedning.
 • Det er en god ide at vælge lavenergiglas, på den måde kan din udestue holde på varmen i de kolde måneder.
 • Brug evt. trægulv i den nye udestue. Hvis den skal være en slags forlængelse af dit hjem, kan det give et rustikt look.
 • Anvend fliser, hvis udestuen bliver et udstillingsvindue for dine blomster og planter, da de er mere modstandsdygtige overfor skidt og vand.
 • Hvis du benytter dig af plastik eller træ/alu-materialer, kommer de som udgangspunkt i hvid farve. Du kan selvfølgelig godt få materialerne i andre farver mod merbetaling.

Vi kan ikke komme udenom, at vinduer spiller en stor rolle i din nye udestue. Deres udformning er med til at bestemme stilen i stor grad. Se indlægget om vinduer.

Når du kigger efter en ny udestue, kan du få dem leveret mere eller mindre færdige, fra en række forskellige leverandører. Hvis du vælger denne løsning, kan du ende med at gå på kompromis med huset arkitektur. Hvis du anvender en professionel, som har mange års erfaringer med udestuer, sikrer du, at din nye udestue passer perfekt til dit hjem. Selve løsningen er lidt dyrere, men det vil være det værd. Du får også en mere personlig løsning, og du sikrer dig, at der bliver anvendt kvalitetsmaterialer, når du benytter dig af en professionel.

Vedligeholdelse af din udestue

Du er formentlig interesseret i at bevare det pæne udseende, din nye udestue har. Vedligeholdelse spiller derfor en afgørende rolle.

 • Mahogni skal have olie en gang om året.
 • Har du malede træelementer, skal de genmales i løbet af 2-4 år.
 • Træ/alu kræver maling i løbet af en årrække inderst i træet.
 • Vask samlingerne ved vindueskarmen indvendigt med grundrens, hvis der opstår sorte fugtpletter.
 • Aluminiumselementer vaskes med sæbevand, såfremt det er nødvendigt.

Kan man gøre det selv?

Som udgangspunkt ja, hvis du har finesse inden for tømrerfaget og forståelse for konstruktion, lovgivning og byggetilladelser.

Ved at benytte en professionel sikrer du, at personen har mange års erfaring med konstruktion af udestuer. Her kan du med fordel finde en tømrer der er med i en garantiordning, som f.eks. Byg Garanti. Hvis tømreren du vælger er med i denne garantiordning, er du sikret med op til 100.000 kr. i tilfælde af fejl og mangler.

Lovgivning og byggetilladelse

Det er vigtigt at have kendskab til forskellen mellem tilbygning og udestue. Hvis din nye udestue skal være opvarmet, er der tale om en tilbygning, og en tilbygning kræver byggetilladelse. Den skal leve op til en række krav om beboelse, bl.a. tæthed, isolering og rumhøjde.

Du må ikke gå i gang, før byggetilladelsen er godkendt. Du skal sende en skriftlig ansøgning til kommunen, som indeholder beskrivelse og tegninger af tilbygningens opbygning, placering og materialer. Såfremt den bliver godkendt, skal den meldes til kommunen igen, når byggeriet står færdigt. Husk på, at en udestue tæller med i etagearealet, i det en ikke må skabe konflikt med bebyggelsesprocenten.

Forsikring

Hvis du opfører en ny udestue, skal dit forsikringsselskab have besked. Det skal det, fordi din udestue har indvirkning på din husforsikring og dens police. I tilfælde af brand eller skade har det betydning for udbetalingen af erstatningen.