Terrasse

Skal du igang med at bygge en terrasse, så læs her om materialer og meget mere!

Når vi tænker tilbage, er en terrasse ofte noget mange forbinder med gode oplevelser. Mange husker nok barndommens somre, hvor man sad på terrassen og drak sodavand med sugerør, og fik et stykke is eller lidt frugt. Mange tænker også på de hyggelige sommeraftener, hvor man har siddet og grillet med familien indtil langt efter solnedgang.

Hvis I overvejer at etablere en terrasse ved jeres hus, gælder det om at få den bygget, så den netop kan danne rammen om de gode oplevelser, jeres familie kan kigge tilbage på.

Terrasser er forskellige i form, størrelser og materialevalg. Uanset hvilken type I vælger, er ligheden næsten altid, at en terrasse der er anlagt, gerne skal kunne bruges de næste 20-30 år.

Det siger sig selv, at når man anlægger en terrasse, der skal benyttes de næste mange år, så er det ikke så smart, hvis den enten er for stor eller for lille, eller hvis man f.eks. fortryder materialevalget kort efter anlæggelsen.

Vi vil herunder gennemgå de vigtigste ting, man skal være opmærksom på ved anlæggelsen, så I får en terrasse I kan nyde de næste mange år.

terasse, blomster og kande

Hvad er dit behov?

Første skridt er, at I får talt grundigt om, hvilket formål terrassen skal understøtte – skal det være den daglige hygge for den lille familie, eller skal terrassen danne rammen om store familiefester? Hvis I ikke forventer, at I skal afholde større komsammener på jeres terrasse, bør I overveje at bygge en mindre, der er betydeligt nemmere at skærme af for vinden.

Mange foretrækker en terrasse, de kan bruge både i det daglige, og som samtidig også skal kunne rumme mange mennesker, og det er heldigvis også muligt – hvis man vel at mærke, tænker det ind allerede i konstruktionsfasen.

Som hovedregel kan man tænke på at terrassen skal bygges som et indendørs lokale – hvis den skal være optimal til en fest eller stor middag, skal den være stor og regulær. Skal et lokale derimod danne rammen for den mindre familie, skal lokalet være mindre, eller man skal kunne sætte sig i en hyggekrog.

Når I har fundet ud af, hvilken størrelse terrassen skal være, så er næste skridt at finde ud af hvilke materialer den skal bygges af. Langt de fleste vælger enten at bygge en terrasse af træ eller af sten, og der er fordele og ulemper ved begge dele. Vi vil herunder gennemgå nogle af de fordele og ulemper der er ved de to typer.

Fordele ved en træterrasse

Træterrasser er de mest populære, og det er der flere grunde til. Nogle af fordelene er:

 • Den føles blød og behagelig når man går på den
 • Man kan ofte høre en særlig lyd, der giver en særlig fornemmelse af tryghed, når man går på en træterrasse
 • Har man et indendørs trægulv, kan en træterrasse virke som en naturlig forlængelse af huset
 • Det er nemmere at etablere en hævet terrasse af træ end af sten

Ulemper ved en træterrasse:

 • Hvis du har et ønske om at bevare en pæn terrasse i op til 20 år, vil de fleste anbefale at oliere en træterrasse hvert år
 • Næsten uanset hvor godt du vedligeholder din træterrasse, vil en stenterrasse kunne holde i længere tid
 • Bliver en træterrasse våd, så bliver den glat! Det er et punkt man bør være særlig opmærksomme på, hvis der er dårligt gående blandt brugerne

Kan man bygge den selv?

Ja, hvis du har hænderne skruet godt på, så kan du godt selv bygge din terrasse, og du kan gøre det uanset om det er en træterrasse eller en stenterrasse.

Om du selv bør kaste dig over opgaven afhænger af flere ting:

 • Dine egene evner – har du hænderne skruet ordentligt på, og er du vant til at klare mindre håndværksmæssige arbejder?
 • Din tid – én ting er at have evnerne, men det kræver også tid at bygge en terrasse, særligt hvis man ikke vil gå på kompromis med finesser og kvalitet
 • Dine ambitioner for terrassen – det er nemmere at bygge en simpel firkantet stenterrase, end en kombineret sten- og træterrasse i flere former og niveauer. En indlysende fordel ved at bygge terrassen selv, er selvfølgelig at du sparer lønnen til tømreren, og den besparelse skal du holde op imod den gevinst du opnår ved at overlade arbejdet til fagmanden:
 • Du vil få en terrasse der er bygget af en fagmand, der måske har bygget hundredevis af terrasser
 • Din terrasse bliver bygget hurtigere, end hvis du selv skal igang. Alt afhængigt af omfanget, kan en fagmand bygge en simpel terrasse på en dags tid, mens en kompliceret og større terrasse ofte tager 2-5 dage at bygge. Jeg har kigget på flere af de flotte terasser Anders Bagge har bygget, og er ganske imponeret over kvaliteten i det udførte arbejde.
 • Hvis du selv bygger din terrasse, og du f.eks. ikke får materialerne korrekt afmålt, og der dermed opstår byggefejl, så er du ilde stedt. Benytter du en fagmand der har afgivet et tilbud på byggereriet, så er det hans ansvar at tingene er korrekt afmålt, og terrassen kommer til at stå som aftalt.
flot træterrasse

Vigtigt før du beslutter dig!

Har du besluttet dig for at få professionel assistance til at bygge din terrasse, så er det vigtigt at du får fagmanden til at sende et skriftligt tilbud, så alle parter kan se, hvad der er aftalt. Sørg for at tilbuddet indeholder en tegning og en oversigt over:

Hvad der skal bygges
Hvornår der skal bygges
Hvornår arbejdet skal være færdigt
Hvilke materialer der skal bygges med

Det er muligt, at håndværkeren foretrækker at give dig et overslag frem for et rigtigt tilbud, men du bør insistere på at få et rigtigt tilbud, før han går i gang med terrassen. Hvis du accepterer at håndværkeren bygger terrassen ud fra et overslag, kan du ikke vide dig sikker på hverken pris eller tidshorisont. En yderligere udfordring med et overslag, er de forsikringsmæssige forhold, hvis noget går galt undervejs – Der kan gå mange ting galt ligefra uenighed om materialevalget til at tømreren kan blive syg, eller firmaet lukket ned. Hvis du ikke har modtaget et rigtigt tilbud, når du henvender dig til forsikringsselskabet, er det svært at bevise hvem der har ret.

Hvis arbejdet går galt, er det vigtigt at tømreren har en forsikring, der kan dække for skaderne. Hvis tømreren er medlem af Dansk Byggeri, har han automatisk en forsikring i Byg Garanti!