Renovering og ombygning af din ejendom

Uanset om du skal renovere eller bygge om, så kan du her finde råd og vejledning!

Når man beslutter sig for at renovere eller bygge om, så er det sjældent en beslutning, man har truffet fra den ene dag til den anden. Ofte har det ulmet et stykke tid, og man har talt frem og tilbage i familien, om hvad man kunne tænke sig.

Der kan være mange grunde til I overvejer at renovere og bygge om på huset. Måske er der familieudvidelse på vej, og I har brug for at få skabt et ekstra værelse. Eller børnene er måske flyttet hjemmefra, og I har ønske om at inddrage et værelse, for at bygge et stort køkken-alrum. Det kan også være, I har et ønske om at forbedre ejendommens værdi, ved at udnytte loftet eller kælderen.

Uanset årsagen til jeres beslutning, er der mange ting, I skal overveje og tage højde for i processen. Vi vil herunder gennemgå de ting, der har størst betydning for, at I opnår det bedste resultat.

Renovering og ombygning


Afdæk omfanget før I går i gang!

En større renovering og ombygning koster både tid og penge, og det vil være ærgerligt, hvis tømreren netop har ryddet op, og er kørt hjem, hvorefter I kommer i tanke om, at I også skulle have bygget en carport. Vi vil derfor anbefale, at jeres første skridt er, at familien sætter sig sammen med hver jeres papir, og skriver ned, hvilke ændringer I ønsker foretaget. Herefter skal I drøfte tanker og idéerne med hinanden. Det er i denne del af processen, I skal tænke på miljøet – og jeres energiforbrug. Afhængigt af hvilken renovering og ombygning I har besluttet jer for, kan det måske være en god idé at efterisolere huset, eller at få vinduerne udskiftet. De ekstra udgifter til miljøforbedringer vil ofte blive tjent ind igen de kommende år, da jeres energiforbrug vil falde. Samtidig med I sparer penge, vil I også have fået et bedre indeklima.

Når I har besluttet jer for omfanget af den ønskede renovering og ombygning, vil vi anbefale jer at tage kontakt til tømreren, som kan hjælpe jer med at rådgive omkring hvilke materialer, der er bør benyttes. Når tømreren kender opgavens omfang, og ved hvilke materialer der ønskes benyttet, kan han aflevere et tilbud på opgaven. Vær i den forbindelse opmærksom på, at der er stor forskel på et overslag og et rigtigt tilbud!

  • Et overslag er håndværkerens bud på hvad det koster at få udført en opgave. Ofte oplyser håndværkeren også sin forventning til tidshorisont, samt lidt omkring hvilke materialer han regner med at benytte. Det vil sige at du ikke kan være sikker på hverken pris, tidshorisont eller materialer.
  • Afgiver håndværkeren et tilbud på at udføre en opgave, så vil prisen ligge fast, materialerne er kendt og du ved hvornår de går i gang. Bliver arbejdet forsinket i forhold til det accepterede tilbud, kan der også være aftalt, hvordan I skal kompenseres – det kan f.eks. være et beløb, der kan dække hotelophold og bespisning ude, hvis I ikke kan bo i huset under renoveringen.
Totalentreprise eksperten Martin er på opgave i København

Kan man ikke bygge selv?

Det er svært at svare entydigt på spørgsmålet, men selvfølgelig er der nogen der selv kan klare en renovering og ombygning af hele huset, mens andre er i tvivl om, hvordan man sætter fodlister fast. Tilhører man den gruppe, der er i tvivl om, hvordan man sætter fodlister fast, bør man ikke selv gå i gang med opgaven!

Én ting er, at man har evnerne, men man skal også have tiden. Hvis det er en større renovering og ombygning, så kommer det til at tage meget lang tid, før man er færdig, hvis man udelukkende har aftener og weekender til rådighed. Har du også fuldtidsarbejde og familie, bliver tiden endnu mere knap.

Er en byggetilladelse nødvendig, kan I få hjælp af entreprenøren til denne. I visse situationer kan det også være nødvendigt at forholde sig til lokalplaner, servitutter, bygningsreglementer o.s.v. Det er også opgaver entreprenøren bør kunne hjælpe jer med.

Beslutter I jer for selv at klare arbejdet, skal I være opmærksomme på, at der er visse former for el-, vvs- eller kloakarbejde, der udelukkende må udføres af en autoriseret håndværker. Læs eventuelt mere på køreplanen til renovering af dit hus.

Det behøver ikke være en enten-eller løsning. Der er også mulighed for, at I selv forestår noget af arbejdet, og lader håndværkerne stå for andre dele. Det kan godt lade sig gøre, men her skal I være opmærksomme på, at det kan blive meget vanskeligt at bevise, hvem der har begået fejl i arbejdet, hvis der efterfølgende skulle opstå tvister.

Byggeriet går i gang!

Efter I har besluttet jer for, hvilken renovering og ombygning I ønsker, og I har besluttet jer for, hvilken håndværker der skal hjælpe jer, så skal arbejdet udføres. Uanset om omfanget er af en størrelse, så I kan bo i hjemmet, eller om I midlertidigt flytter ud, så er det en rigtig god idé at være hjemme første dag, når håndværkerne møder op, og gennemgå jeres “husregler” sammen med dem. Det kan virke banalt, men vi har mange forskellige opfattelser af, hvordan vi bør opføre os, når vi er i andres hjem. Nogle af de ting I bør overveje er:

  • Må håndværkerne benytte jeres toilet?
  • Må håndværkerne benytte jeres køleskab?
  • Kan håndværkerne holde deres pauser indendørs?
  • Er der et område på jeres grund, hvor rygning er tilladt?
  • Er der tidspunkter, hvor der skal være ro i huset?
  • Er der nogle ting håndværkeren skal være særligt opmærksom på? (blomsterbede, kanariefugle, uerstattelige merskumspiber o.s.v.)

Forsikring

Uanset om I selv vil forestå jeres renovering og ombygning, eller om I vil få en fagmand, til at stå for det, så bør I kontakte jeres forsikringsselskab, før I går i gang, for at undersøge om der er tilfælde, hvor de ikke dækker. Benytter I en håndværker der er medlem af Dansk Byggeri, så er I sikre på, at han har en forsikring gennem Byg Garanti. Er håndværkeren ikke medlem af Dansk Byggeri, er det vigtigt at undersøge, om håndværkeren eventuelt er tilknyttet en anden garantiordning. I skal dog være opmærksom på, at en garantiordning ikke i sig selv er nogen garanti for, at håndværkeren har en forsikring, der er tilstrækkelig. Har I brug for hjælp til at finde en dygtig håndværker med kendskab til jeres lokalområde, så er I meget velkommen til at skrive til os. Vi vil så bede en håndværker kontakte jer inden for 24 timer.