Nyt badeværelse

Gode råd og vejledning, når du skal have nyt badeværelse

Er dit badeværelse blevet gammelt og slidt?Eller har du af anden årsag lyst til at få det moderniseret, så bør du læse videre!

Der kan være rigtigt mange grunde til man ønsker sig et nyt badeværelse, og når man arbejder i et vådrum, er der særlige regler man skal være opmærksom på.

Vores første råd, er at du skal tænke dig om! Det skal forstås på den måde, at vi på samme måde som hvis du skal igang med større byggerier, anbefaler at du dels får bygget det hele på én gang, hvis det økonomiske råderum er til stede, men i lige så høj grad, er omhyggelig med at tænke over hvilke funktioner badeværelset skal kunne opfylde – både nu og i fremtiden.

Hvis du f.eks. ikke kan bo i huset eller lejligheden mens badeværelset bliver bygget, vil det være ærgerligt, at du har brugt tid på at rykke det gamle badeværelse ned, gjort klar til VVS-firmaet og flyttet ud af huset – for først at komme i tanke om, at taget skal skiftes 2 måneder efter håndværkerne er taget af sted.

I flere tilfælde kan man få ét håndværkerfirma til at stå for alt det, der skal bygges, så du ikke behøver kontakte flere forskellige. Samlet set kan du derfor spare både tid og penge ved at få ordnet andre opgaver i samme forbindelse som du skifter badeværelse.

Når du har besluttet dig for om der er andet der skal bygges samtidig, og du er sikker på hvordan badeværelset skal se ud når det er færdigt, så er du klar til næste skridt – nemlig at finde ud af om du vil ordne det hele selv, eller om du ønsker at få professionel assistance.

Her er din nye håndvask til dit nye badeværelse
En badeværelsesrenovering i gang

Må jeg selv bygge badeværelset?

Der er selvfølgelig forskel på om du “bare” skal have en ny vask opsat, hvor den gamle står i forvejen, eller om hele badeværelset skal renoveres. Er det en totalrenovering af badeværelset du ønsker, så er det ikke en opgave for hvem som helst. Til en række af opgaverne, er der krav om at de udføres af en autoriseret håndværker – det gælder for indgreb i den faste vand- og afløbsinstallation. Du må gerne selv skifte en afbryder eller en stikkontakt hvis de er under 250 volt, men du må f.eks. ikke opsætte eller udvide eksisterende installationer. I visse tilfælde er der også krav om at arbejdsopgaven skal udføres af en autoriseret håndværker når det kommer til gulv og vandtætning.
Det korte svar på om du kan bygge dit badeværelse selv, er altså nej. Der er dog en række ting du gerne må stå for selv. Du må f.eks. gerne selv pille fliser ned fra væggen, og sætte nye op. Skal der males eller tapetseres må du også gerne selv stå for dette. Hvis du vælger at stå for noget af arbejdet selv, skal du være opmærksom på at der er en risiko for at ansvaret ikke kan placeres hvis der efterfølgende opstår en forsikringsskade. Overvejer du fortsat at bygge badeværelset selv (helt eller delvist) efter du har talt med dit forsikringsselskab, vil vi anbefale dig at læse retningslinierne fra Sikkerhedsstyrelsen som du kan finde her!

Forsikring!

Vi vil derfor altid anbefale dig, at du tager fat i dit forsikringsselskab, før du overhovedet indhenter et tilbud fra håndværkeren. På den måde ved du, hvordan du skal forholde dig til eventuelle fremtidige skader, og du kan enten blive betrygget i, at du godt kan stå for noget af arbejdet selv, eller måske blive overbevist om, at det bedste er at overlade arbejdet til en autoriseret håndværker.
Hvis du vælger en håndværker vi har anbefalet her i Tømrerguiden, kan du være sikker på at han er autoriseret til både at bygge et flot badeværelse i god kvalitet, og til den rigtige pris. Sidst men ikke mindst kan du være sikker på at hans autorisation gør, at du ikke får problemer med dit forsikringsselskab, hvis der efter en årrække opstår et problem med f.eks. afløbet.

Fuge påføres under badeværelsesrenovering
Et færdigt nyrenoveret badeværelse


Indhentning af tilbud og valg af håndværker!

Det er håndværkerens ansvar at sørge for at alle de installationer han sætter op sker sikkerhedsmæssigt korrekt, men det er dit ansvar at dine installationer er lovlige! Derfor er det vigtigt at vælge en autoriseret håndværker der er troværdig, og som kan dokumentere at han kan håndtere opgaven. Vi har tidligere fået skiftet badeværelser af Erik Larsen & Co.. Han er meget seriøs, og vil altid komme forbi og besøge dig, for at kigge på det eksisterende badeværelse. Når han er på besøg kan han samtidig rådgive dig om materialevalg, byggetid o.s.v.
Efter håndværkerens besøg skal du insistere på at modtage et skriftligt tilbud. Det er den eneste måde hvorpå du kan sikre dig et fuldt overblik over hvornår han går i gang, hvilke materialer han benytter, hvornår han er færdig med arbejdet, samt i hvilket omfang han forventer din hjælp med opgaven.