Nye vinduer

Læs vores gode råd og få vejledning, når vinduerne skal skiftes

Hvilken type vinduer ønsker du?

Du går måske med tanken, om at udskifte dine vinduer i dit hjem, eller du er på vej til at bygge et helt nyt hjem til dig og din familie?
De helt rigtige vinduer, kan gøre en stor forskel for netop dig.

 

Hvilke typer vinduer passer så bedst til netop dit hjem?

Det kan måske være svært at vurdere, og derfor bør du spørge en professionel til råds. Det skal du gøre, fordi han/hun kan vurdere hvilke type vinduer der passer bedst, så det matcher netop dit hjems arkitektoniske tilstand. Ydermere har en professionel mange års erfaring med vinduer til hjemmet, og har derfor den rette forståelse og viden om hvad der passer bedst.

De rette vinduer kan være med til at give dit hjem, den helt rigtige stil.

Vi vil nu præsentere dig for en række valgmuligheder og typer af vinduer, så du netop kan få en ide om, hvad du ønsker til dit hjem.

Hvis man ser tilbage i tiden rent historisk, så har produktionen af vinduer i Danmark, næsten udelukkende været lavet af fyrretræ. Og hvis man går endnu længere tilbage, så anvendte man jern. De seneste 5 årtier er der kommet en del andre træsorter til, som teak, mahogni, eg og lærk. Ikke nok med det, så bruges plastik og aluminium også.

pæne vinduer

Opsummeret er dine valgmuligheder som følgende:

• Trævinduer af fyrretræ

• Trævinduer af eg, mahogni, teak og lærk

• Træ/aluminiumsvinduer, her er den udvendige side af alu og den indvendige af træ

• Træ/plastik/alu. Her er det træ/aluvindue hvor den indre kerne er af plastik

• Aluvinduer. Her er alle dele i vinduet lavet af plastik.

• Plastikvinduer. Her er de fleste dele lavet af plastik, hvor indeni er der forstærkninger af jern.

En ting du skal holde øje med når du kigger efter trævinduer, er andelen af kernetræ i vinduets karme og rammer. Det er med til at forlænge levetiden, fordi det indeholder mere harpiks, så det bedre kan modstå vind og vejr. Hvis du vælger aluminium vinduer, så slipper du for at male dem udvendigt. Du skal dog huske at vaske den udvendige karm og ramme et par gange om året, med lunkent vand.

vinduer ved solnedgang

Når du kigger efter nye vinduer, er det en fordel at kigge efter dem som er DVS-mærket. DVS står for Dansk Vindues Certificering. Det er en garantiordning som stiller en række krav til deres medlemmer, som alle er inde for vindue industrien. Det er en god ide netop for dig, fordi så sikrer du dig at du køber vinduer som lever op til en række krav om de tekniske bestemmelser:

• Ledelse og kvalitetsstyring

• Produkternes konstruktion og udformning

• Kvaliteten af materialer og delkomponenter

• Udførelse og finish af arbejdet

• Afprøvning af specifikke egenskaber
På den måde sikrer du at dit hjem, får vinduer af god kvalitet.

Vinduer i klassisk stil

Priserne på markedet

Gennemsnits vinduet på det danske markedet kan svinge fra 1500 kr. til omkring 8000 kr. og det afhænger af materiale, producent og størrelse. Kvalitet og pris følger hånd i hånd. Så hvis du vælger de lidt dyrere vinduer, så får du bedre holdbarhed, service, kvalitet, design, samt et større udvalg. På den lange bane vil du kunne mærke fordelen, da dyrere vinduer oftest er mere energikorrekte, så du ikke ender med at lukke en masse varme ud af dit nye hjem.

De gode råd

Når du så har valgt den type du ønsker, så er det vigtigt at vedligeholde dem, så du sikrer at dine vinduer, holder lang tid og undgår at skulle repareres. Her kommer en række fif, så du kan sikrer at dine vinduer holder lang tid.

Du skal tjekke dit hjems vinduer min. 1 gang om året, da det er nemmere at forebygge fremfor at skifte ud, og det kan spare dig en del penge. Du skal holde øje med råd, sprækker, falmende maling, jo hurtigere du opdager det jo bedre.

  • Når du tjekker dine vinduer, så anbefaler vi at du smører hængsler, beslag og greb med olie.
  • Tjek at dine vinduer kan åbne og lukke uden problemer.
  • Ved trævinduer, er det ekstra vigtigt at du vedligeholder dem udvendigt. De skal males jævnlig. Du tænker måske det lyder omfattende, men det er for at sikrer, at malingen ikke nedbrydes, og træværket ikke bliver grimt.
  • Plast- og aluvinduer kræver ikke samme hyppig udvendig vedligeholdelse.

Hvis du er opmærksom på ovenstående, så er du med til at sikre dig, at dine vinduer opretholder en lang levetid.

Kan jeg selv skifte vinduer?

Som udgangspunkt ja, men det kræver dog du har finesse inden for tømrerfaget, forståelse for konstruktion, og har adgang til en række forhandlere.

Vi anbefaler at du kontakter Glarmester Rask eller Tømrermester Rasmus Balle når du skal have nye vinduer, derved sikrer du flest valgmuligheder, da han har adgang til stort set alle producenter. Hvis du selv vil stå udføre arbejdet, så er det dog muligt flere steder at købe nye vinduer i et byggemarked.
Da der findes et hav af vinduesproducenter i Danmark, så anbefaler vi at du tager en snak med tømrermesteren, som kan præsentere dig for de producenter, som matcher dine behov bedst muligt.

Lovgivningen

Der er en række bestemmelser i forhold udskiftning af vinduer, som du skal forholde dig til. Vinduer er kategoriseret ud fra en række energimærker, som du kender fra elpærer, tv etc. For at overholde Bygningsreglementet, og det gør du ved at vælge A-, B- eller C- mærkede vinduer. Ved at vælge A- mærkede vinduer, sikrer du det mest energikorrekte, samt er det også en bedre investering end B og C mærkede vinduer.

I tilfælde af brand, skal nogle af dine vinduer fungere som redningsåbninger. Du skal også ligge mærke til ventilationsmulighederne i vinduerne, isoleringen, og valg af den rigtige fuge. Såfremt du er i tvivl om lovgivningen, så kan man kontakte sin kommunes tekniske forvaltning eller en bygningsrådgiver.

[/sharing